Sposób odżywiania się jest jednym z kluczowych elementów zaliczanych do stylu życia, który obok aktywności fizycznej ma zdecydowany wpływ na stan zdrowia i ogóle samopoczucie. Rodzaj spożywanej diety również bezpośrednio oddziaływuje na masę ciała, której właściwość można sprawdzić wyliczając BMI (wskaźnik masy ciała). Pobieranie odpowiedniej ilości kalorii zapewnia utrzymanie właściwej wagi, a także pokrywanie dziennego zapotrzebowania organizmu na makroskładniki, takie jak białko, tłuszcze i węglowodany oraz mikroskładniki, do których zalicza się składniki mineralne oraz witaminy.
Dieta 2000 kcal – dla kogo?
Zapotrzebowanie kaloryczne organizmu zależy od wielu czynników, takich jak:
- wiek
- płeć
- wzrost
- aktualna masa ciała
- stopień aktywności fizycznej (w tym również rodzaj wykonywanej pracy)
- stan fizjologiczny organizmu (ciąża/laktacja/schorzenia towarzyszące)
Należy zatem wspomnieć, iż dieta 2000 kcal dla części osób może być wystarczająca do spadku wagi i zazwyczaj będzie dotyczyć to kobiet, które naturalnie mają mniejsze zapotrzebowanie kaloryczne w stosunku do mężczyzn. Również taka ilość będzie pokrywać zapotrzebowanie u osób, które prowadzą siedzący tryb życia oraz takich, których praca nie wymaga większego wysiłku fizycznego. Dieta deficytowa powinna jednak pokrywać zapotrzebowanie podstawowej przemiany materii (energii potrzebnej na takie procesy jak oddychanie, trawienie) oraz zapewniać energię na wykonywanie codziennych czynności. Sposób odżywiania powinien być odpowiednio dopasowany do indywidulanych potrzeb, dlatego też na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi.
Czy na diecie 2000 kcal można schudnąć?
Spadek wagi jest możliwy, kiedy przyjmowana przez dłuższy czas ilości kalorii nie pokrywa dziennego zapotrzebowania kalorycznego, zatem dochodzi do osiągnięcia deficytu kalorycznego. Najbardziej polecanym a zarazem najwyższym deficytem, który jest bezpieczny to 500 kcal. W przypadku osób, których zapotrzebowanie kaloryczne jest na poziomie 2500 kalorii, zastosowanie diety o wartości 2000 kcal spowoduje utratę wagi na poziomie 0,5-1kg tygodniowo. Warto jednak wspomnieć, iż mimo stosowania diety deficytowej, 2000 kcal przy odpowiednio zbilansowanych posiłkach będzie zawierać właściwą ilość składników odżywczych, a tym samym nie spowoduje wystąpienia niedoborów pokarmowych.
Podsumowanie
Dieta powinna pokrywać dziennie zapotrzebowanie na składniki pokarmowe i nie powodować niedoborów składników odżywczych, gdyż może mieć to szkodliwy wpływ na stan zdrowia oraz samopoczucie. Należy dostosować sposób żywienia do stylu życia, rodzaju wykonywanej pracy oraz stanu fizjologicznego. Dieta 2000 kcal może spowodować uratę wagi, niemniej jednak zależeć będzie to od całkowitego zapotrzebowania kalorycznego, a więc u osób, u których zapotrzebowanie jest na poziomie 2500 kcal i więcej.